Salut,
Marius sunt, cel cu prăjiturile fără zahăr. Iți scriu din ,,biroul’’ meu amenajat la laborator. Acolo unde fac bunătățile raw vegane (biroul nu este în aceeași încăpere cu zona de producție).
Acuma am terminat partea de ,,producție’’ – astăzi am făcut zeci de energy balls ( 3 feluri ) + toffifee. Am făcut mai multe, pentru că în ultimile zile au fost foarte căutate.
Doar ieri am vândut 30 de energy balls Lioarei, care este consultant in nutriție. O gasești aici.
Ea este un client de la începuturi, de când am deschis laboratorul.
Îi plac în special energy balls cu pudră de cănepă, pudră de roșcove, nuci, migdale, curmale și învelite în cocos (click aici)
Astăzi am un subiect foarte sensibil despre care vreau sa vorbesc și pe marginea căruia sunt tot mai multe discuții în ultimii ani.
„Zahărul alb este dulce, este delicios, este bun și totuși este un drog!” — Dr. Llaila O. Afrika
„Zahărul este fără îndoială ucigașul nr.1 din istoria umanității – mult mai letal decât opiul sau radiațiile radioactive” — Sakurazawa terapeut japonez
„Zahărul nu este altceva decât o chimicală. Se ia sucul sfeclei sau trestiei(de zahăr) se rafinează până rămâne melasa apoi se obține zahărul brun și în final rezultă doar niște ciudate cristale albe.”— William Dufty, autorul cartii Sugar Blues
Ai ghicit. Astăzi voi vorbi despre ZAHĂR.
El este unul din motivele care m-au determinat să deschid laboratorul Dumbrawa. Să existe și în Oradea un ,,spațiu’’, un ,,loc’’, unde să se poată cumpăra deserturi fără ZAHĂR.
Peste 4 zile se fac 3 luni de când am deschis acest ,,loc’’ fără zahăr. Din cei care au cumpărat deserturi de la mine în aceste luni de zile, peste 70% doresc să elimine, sau măcar să reducă consumul de zahăr.
Dacă ar fi să fac un top al motivelor spuse de cei care mi-au trecut pragul laboratorului, ar fi așa:
– vreau un stil de viață mai sănătos
– sistem imunitar slăbit (lucru confirmat de doctor în urma analizelor medicale)
– părinți care doresc să iși educe copiii să consume ,,dulciuri’’ fără zahăr (aici mă situez și eu – sunt tată la 3 copii)
– consum prea mare de zahăr ( această categorie de oameni sunt cei care consumă zilnic produse cu zahăr – fie că vorbim de deserturi, sucuri din comerț, etc. Aceste persoane încearcă să reducă zahărul – chit că nu au o problemă reală de sănătate, doar doresc din proprie inițiativă să reducă consumul de zahăr).
Ce înțeleg eu din toate discuțiile cu clienții mei rezultă că sunt atâtea probleme de sănătate care pot fi evitate dacă nu s-ar mai consuma zahăr – sau măcar dacă s-ar reduce consumul lui ( a se consuma doar ocazional).
Nu spun că este ușor să renunți la zahăr. Știu acest lucru, poate mai bine ca și tine.
Am aproape 5 ani de zile de când nu mai consum zahăr ( ca să fiu sincer până la capăt – s-a mai înâmplat de câteva ori pe an să gust produse cu zahăr- din diferite motive).
Ce vreau să scot însă în evidență, este faptul că în adolescență eram un mare ,,consumator’’ de zahăr. Imi aduc aminte că nu mâncam orice prăjitură, de la orice cofetărie. Trebuiau să arate bine, chit că costau mai mult. Nu conta cantitatea de zahăr.
Începând cu August 2016 mi-am propus să nu mai consum zahăr. Este exact perioada în care baiatul meu era bolnav și a trebuit să ne schimbăm alimentația. Inclusiv să eliminăm zahărul.
În primele luni simțeam aproape zilnic nevoia să consum produse cu zahăr. Dacă nu îmi potoleam pofta de zahăr cu vre-un produs, mă apuca o foame de lup.
Așa am decis să îmi făcu un plan de bătaie:
– m-am apucat de sport
– am început să am mese regulate
– am început să fac acasă deserturi fară zahăr
Treaba de mai sus a funcționat. În următoarea vară (2017) nu am mai avut probleme cu acea nevoie ,,nebună’’ de zahăr.
Adevărul este că mi-am dorit să renunț. Asta înseamnă și implicarea psihicului.
La o căutare pe google găsim zeci de motive să nu mai consumăm acest drog, vorba doctorului Llaila O. Afrika.
Dar eu mă voi opri la 3 motive care să te facă să renunți la zahăr (sau măcar să reducem consumul)
1.Zahărul distruge sistemului imunitar
În primul rând, zahărul distruge anticorpii (imunoglobulinele). Acești anticorpi care circulă în sânge au rolul de a neutraliza bacteriile și virusurile.
Dacă nu ai anticorpi, nu este decât un pas până la îmbolnavire. Odată bolnav, oricum trebuie să îți schimbi alimentația (dacă vrei să te faci din noiu sănătos) + că va trebui să iei un pumn de medicamente (asta dacă nu te tratezi prin metode naturiste).
Dacă ești interesat de diferite metode naturiste, citește carțile doctorului Laza Doru și mărturiile oamenilor vindecați de cancer, diabet, tensiune arterială, femei cu adeverință de la spitale ca nu vor mai avea copii, au dat naștere la copii, etc.
2.Tulburări ale digestiei
Zahărul dezechilibrează microflora, care este o barieră imună primară. Altfel spus, găsim în zahăr un dușman al digestiei.
Marea problemă pe care eu o văd aici, este foarte greu să găsești astăzi alimente în supermarket fără zahăr. De la conserve, gemuri, la orice este ambalat, peste 90% au un adaos de zahăr.
Inclusiv ketchap-ul pe care il primim când ne comandăm pizza este cu zahăr.
Am lucrat in domeniul hotelier, inclusiv in bucătarie (asta se întâmpla în urma cu 10-12 ani) în Austria și Grecia. Bucătarii adăugau zahăr în toate sosurile care mergeau la pachet cu cartofi prajiți, puneau zahăr inclusiv în sosul de carne, pentru un gust mai special, ziceau ei.
3.Reducerea nivelului de energie și vitalitate
Credeam ca zahărul este un motor de energie. Nimic mai fals.
În 2020 am pedalat peste 10.000 de km doar cu deserturile mele în ghiozdan. Pe lângă asta mai făceam și cross-fit.
Ce mi-am dat seama, energia o aveam și din practicarea sportului. Dacă ai crede că sportul îți golește rezervorul de energie, este exact contrariul.
La final
Îți spun sincer, nu știu cât de mult te ajută gândurile mele de mai sus.
Dar văzând că majoritatea clienților mei doresc să reducă consumul de zahăr ( unii dintre ei chiar să renunțe definitiv) mi-am adus aminte de perioada mea cand am început cu pași mărunți, dar practici, sa renunț la zahăr.
Așa am decis să scriu aceste rânduri să iți fac și ție cunoscut cum am reușit eu să mă las de ,,drog’’.
Cine știe, poate o să vrei și tu să mergi pe acest drum.
Iar acum ști că nu ești singur.
Îți mulțumesc pentru răbdarea de a citi până aici.
Pe data viitoare.
Marius